Τελευταία Νέα

Κίνδυνος διάλυσης για την Google - Το μέλλον της για Android, Chrome και AdWords

 Μία εξαιρετικά σημαντική ενημέρωση για ενδεχόμενη διάλυση της Google περιλαμβάνει στο newsletter του ο περίφημος Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Andrew Ross Sorkin, που έγραψε το best seller βιβλίου «Too Big to Fail» για το κραχ του 2008.



Ο ίδιος αναφέρεται αναλύει το σχέδιο των ΗΠΑ να διαλύσουν τη Google αλλά και τις συνέπειες που θα έχει σε μια σειρά από τεχνολογικούς κολοσσούς και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και έχουν ξεκινήσει. Ήδη, ο δικαστής Amit P. Mehta του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Google να καταλήξουν σε μια διαδικασία για τον καθορισμό λύσης στην υπόθεση έως τις 4 Σεπτεμβρίου, αφότου διαπιστώθηκε ότι η Google διαπιστώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία διατηρώντας παράνομα το μονοπώλιο αναζήτησης στο διαδίκτυο. Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ενώ η διάλυση είναι στο τραπέζι, εξετάζονται επίσης λιγότερο δραστικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό της Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές, την επιβολή περιορισμών στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης της και την απαγόρευση αποκλειστικών συμβολαίων που τροφοδότησαν την κυριαρχία της.

Τα πάντα επικεντρώνεται γύρω από τις πρακτικές της Google με το Android, το Chrome και το AdWords, όπου οι αποκλειστικές συμβάσεις της εταιρείας με κατασκευαστές συσκευών έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς η κυριαρχία της Google στην αναζήτηση θα μπορούσε να επηρεάσει τον ανταγωνισμό στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Εάν η διάλυση προχωρήσει, η πώληση του Android, του Chrome ή του AdWords θα μπορούσε να είναι στο προσκήνιο. Μια τέτοια κίνηση θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο για τον κλάδο της τεχνολογίας όσο και για τους καταναλωτές.

Σκληρές οι τιμωρίες που προβλέπονται για την Google, αλλά με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε πως έχουμε μια έντονη υπενθύμιση του αυξανόμενου ελέγχου που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας!

Οι μεγάλες συνέπειες σε Apple, Meta, Amazon

Όπως γράφει ο Sorkin στο newsletter του, μετά την απόφαση αυτή, η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, κατέρρευσαν. Οι εταιρείες τεχνολογίας παρακολουθούν στενά την υπόθεση, καθώς ενδεχόμενο καταστροφικό πλήγμα για τον τεχνολογικό κολοσσό θα συμπαρασύρει και άλλες εταιρίες του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα, όπως η Apple, η Amazon και η Meta, που όλες αντιμετωπίζουν τις δικές τους αντιμονοπωλιακές μάχες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο έμπειρος δημογράφος υπογραμμίζει επίσης ότι η διάλυση της Google είναι μια πιθανή λύση που συζητά η αμερικανική κυβέρνηση, επικαλούμενους τους Ντέιβιντ ΜακΚέιμπ και Νίκο Γκραντ των Times. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον εξαναγκασμό της εταιρείας να διακόψει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ή το λειτουργικό σύστημα Android ως ποινή για τη διατήρηση του παράνομου μονοπωλίου. Η αναζήτηση της Google έχει τεράστιακέρ δη εδώ και χρόνια.

Θα ήταν η πιο σημαντική αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίον μιας εταιρείας τεχνολογίας μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια που στόχευε τη Microsoft. Αυτή η κίνηση τελικά ανατράπηκε κατόπιν προσφυγής, αλλά επιβράδυνε την κυριαρχία της Microsoft αρκετά ώστε να ανοίξει την πόρτα σε νέους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.