Πανδημία «λουκέτων» – Δυσοίωνες προβλέψεις για τεράστιο κύμα ανεργίας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Χρονιά πτωχεύσεων αναμένεται να είναι για τις επιχειρήσεις το 2021, τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς οι οικονομίες σταδιακά θα αρχίσουν να βγαίνουν από το προστατευτικό περιβάλλον των προγραμμάτων στήριξης για τον κορωνοϊό που έχουν εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όμως με το, προσεκτικό έστω, άνοιγμα της οικονομίας και τη λήξη των μέτρων οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν σιγά – σιγά να αντιμετωπίσουν «ανοχύρωτες» τις επιπτώσεις της πανδημίας, στις οποίες πολλές από αυτές δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.
Μία από τις σημαντικότερες αρνητικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι η σημαντική πανευρωπαϊκή μείωση των θέσεων εργασίας λόγω των «λουκέτων». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Atradius, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ασφάλισης πιστώσεων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό αύξησης των χρεοστασίων το 2021 σε σχέση με το 2020 θα ξεπεράσει κατά μέσον όρο το 26%. Αντίθετα το 2020, λόγω της στήριξης από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, η αντίστοιχη τάση ήταν αρνητική κατά 14%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό αύξησης των «λουκέτων» προβλέπεται ότι θα είναι τουλάχιστον 24%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης στην Ευρώπη αναμένονται στη Γαλλία με 80%, με την Αυστρία να ακολουθεί με 73%, το Βέλγιο με 61% και τη Μ. Βρετανία με 56%. Ακολουθούν η Ισπανία με 49%, η Ιταλία με 48% και η Ολλανδία με 44%.
Το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει στο ότι οι πτωχεύσεις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σε αξιοσημείωτα ποσοστά στο πρώτο τρίμηνο του 2020 για να «παγώσουν» στη συνέχεια με τα κρατικά μέτρα. Στην έκθεση της Atradius τα αυξημένα ποσοστά πρόβλεψης χρεοκοπιών αποδίδονται στο ότι μέσα στο 2021:
● Το εύρος της ανάκαμψης δεν μπορεί να είναι τέτοιο που να επιτρέψει την πλήρη επαναφορά των οικονομιών, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.
● Η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις στις επιχειρήσεις θα τις φέρει μπροστά στις συσσωρευμένες ζημίες αλλά και στις νέες υποχρεώσεις τους.
● Η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας θα επαναφέρει επίσης την ενεργοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής πτώχευσης, κατασχέσεων κ.λπ., οι οποίες είχαν μέχρι τώρα «παγώσει». Ήδη στην Ελλάδα έχει αλλάξει ο πτωχευτικός κώδικας εν αναμονή αυτής της κατάστασης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Atradius, οι δύο τελευταίες αιτίες είναι αυτές που συνδυαζόμενες θα προκαλέσουν εκτεταμένες χρεοκοπίες τόσο στο εμπόριο όσο και στον βιομηχανικό τομέα σε εθνικό όσο και σε διεθνές περιβάλλον, δημιουργώντας συνθήκες πολλαπλασιαστικές του προβλήματος αυτού.
Ελλάδα: Ήδη πολλά τα λουκέτα πριν το άνοιγμα
Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες του λιανεμπορίου και της εστίασης, βλέποντας τις συνεχείς παρατάσεις που παίρνει το άνοιγμα των καταστημάτων τους.
Ήδη τα «λουκέτα» πριν από το άνοιγμα είναι πάρα πολλά, καθώς σε όλες τις γνωστές εμπορικές πιάτσες τα «πωλείται» και «ενοικιάζεται» είναι αμέτρητα.
Το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο όπως φαίνεται θα υπάρξουν πολλές απώλειες και για όσους καταφέρουν να ανοίξουν τελικά τα μαγαζιά τους.
Πάντως πολλοί είναι αυτοί που στην πεντάμηνη σχεδόν καραντίνα ανέστειλαν τις εργασίες τους βάζοντας πωλητήρια και ενοικιαστήρια.
Αν κάνει κάποιος μία βόλτα στο Κολωνάκι, στην Ερμού, στην Πατησίων από τη Χαλκοκονδύλη έως την Αλεξάνδρας, παραδοσιακά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και ρουχισμού έχουν κατεβάσει ρολά και οι επαγγελματικοί χώροι ενοικιάζονται, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και στην αγορά της ευρύτερης περιοχής της Κυψέλης, από την Αλεξάνδρας έως την Αγίου Μελετίου.
Ο συγκεκριμένος εμπορικός δρόμος είχε υποστεί εξίσου ισχυρό πλήγμα και στο πρώτο λοκντάουν. Μέσα στην Κυψέλη, στη Φωκίωνος, στην Επτανήσου, στην Κυψέλης και σε άλλους δρόμους με έντονη δραστηριότητα, παλιοί καταστηματάρχες έχουν εγκαταλείψει τα πόστα τους.
Στο Κολωνάκι, και μάλιστα στην πολυσύχναστη Τσακάλωφ, από την πλατεία μέχρι τη Δημοκρίτου, ενοικιαστήρια έχουν μπει σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά.
Πάντως εκπρόσωποι των εμπόρων επισημαίνουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που τα καταστήματα ανοίξουν τελικά στις 5 ή στις 12 Απριλίου, το λιανεμπόριο πέραν των απωλειών που είχε το 2020, έχει ήδη χάσει και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Κι αυτό γιατί στο προαναφερθέν διάστημα μόλις 12 μέρες ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, η οποία – μετά και την παράταση – ολοκληρώθηκε στο τέλος Μαρτίου.
Επιπλέον ο Απρίλιος, ο οποίος για τον εμπορικό κόσμο θεωρείται κρίσιμος μήνας λόγω του πασχαλινού τζίρου, «μπαίνει» με τα καταστήματα κλειστά. Οι έμποροι άλλωστε τόνιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η αγορά δεν αντέχει την απώλεια και δεύτερου Πάσχα μετά το περσινό, καθώς και ότι κάθε μέρα του Απριλίου είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, που έπειτα από μία μακρά περίοδο περιμένουν να μπουν έσοδα στα ταμεία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.