Πρεμιέρα των πλειστηριασμών με τον νέο πτωχευτικό - Παρατηρητές οι οφειλέτες στον πλειστηριασμό
Παίρνουν μπρος οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, με βάση το νέο πτωχευτικό κώδικα, καθώς δημοσιεύτηκε και ισχύει πλέον από τις 26 Μαρτίου, η αναμενόμενη από τις τράπεζες απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, που καθορίζει τη διαδικασία διεξαγωγής των πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι πλειστηριασμοί που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4738/2020 δηλαδή για τη «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» διενεργούνται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικός πλειστηριασμός) και πραγματοποιούνται μέσω των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πλειστηριασμών («ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.»).
Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό με τη διακήρυξη, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
Η διαδικασία ανάρτησης της αναγγελίας
Αναφορικά με τη διαδικασία διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ο συμβολαιογράφος θα αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία:
ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου,
αντικείμενο,
ημερομηνία διενέργειας
τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού,
ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο στο ηλεκτρονικό μητρώο αφερεγγυότητας, όπου έχει δημοσιοποιηθεί η διακήρυξη του συνδίκου.
Με την αναγγελία, προσαρτώνται και οι δύο εκθέσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, τις οποίες ο σύνδικος λαμβάνει, και αντίγραφα αυτών καταθέτει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.
Ποιοι θα μπαίνουν στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ
Οι χρήστες των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πλειστηριασμών κατηγοριοποιούνται ως εξής:
«Επισκέπτης»: κάθε φυσικό πρόσωπο που επισκέπτεται την οικεία ιστοσελίδα προκειμένου να ενημερωθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δίχως ειδικές διαδικασίες εγγραφής, ταυτοποίησης και αναγνώρισης. Ο επισκέπτης έχει πρόσβαση αποκλειστικά και μόνο στον ελεύθερα προσβάσιμο χώρο των ΗΛ.ΣΥ. ΠΛΕΙΣ.
«Υπάλληλος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού»: κάθε πιστοποιημένος στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ., συμβολαιογράφος που πραγματοποιεί την ανάρτηση της αναγγελίας πλειστηριασμού και διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό σύμφωνα με τα δικαιώματα πρόσβασης που ορίζονται στην πολιτική ασφάλειας των συστημάτων. Ο υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού έχει ελεγχόμενη πρόσβαση στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ., κατά το μέρος που αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που διενεργεί.
«Υποψήφιος Πλειοδότης»: κάθε φυσικό πρόσωπό το οποίο, ενεργώντας για λογαριασμό του ή ως εκπρόσωπος νομικού ή φυσικού προσώπου, συμμετέχει στη διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, υποβάλλοντας πλειοδοτικές προσφορές, αφού προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. Ο υποψήφιος πλειοδότης έχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε πλειστηριασμούς στους οποίους συμμετέχει.
«Παρατηρητής (Οφειλέτης)»: κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο, ενεργώντας για λογαριασμό του με την ιδιότητα του οφειλέτη ή ως εκπρόσωπος νομικού ή φυσικού προσώπου που έχει την ιδιότητα του οφειλέτη, συμμετέχει ως παρατηρητής στη διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που αφορά σε οφειλή του, αφού προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί στα ΗΛ.ΣΥ. ΠΛΕΙΣ. Ο παρατηρητής (οφειλέτης) έχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε πλειστηριασμούς που σχετίζονται με οφειλή του.
Εγγραφή Χρηστών στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.
Οι χρήστες πραγματοποιούν εγγραφή στα συστήματα μέσω της οικείας ιστοσελίδας, σύμφωνα με τις ακόλουθες διαδικασίες:
Οι υπάλληλοι ηλεκτρονικού πλειστηριασμού υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ιστοσελίδας αίτηση εγγραφής παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ΑΦΜ, διεύθυνση έδρας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό μητρώου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στον οποίο υπάγονται, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και ταυτοποιούνται μέσω των διαπιστευτηρίων τους, που τηρούνται στα συστήματα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Μετά την ταυτοποίηση, εγκρίνεται η εγγραφή τους στα συστήματα.
Οι υποψήφιοι πλειοδότες υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της οικείας ιστοσελίδας, αίτηση εγγραφής παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κωδικό αριθμό πλειστηριασμού στον οποίον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν) και, αποδεχόμενοι πλήρως και ανεπιφύλακτα τους «Όρους και Προϋποθέσεις» χρήσης των συστημάτων και των προσωπικών δεδομένων, ταυτοποιούνται ως εξής:
α) Οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ ταυτοποιούνται μέσω των διαπιστευτηρίων τους, που τηρούνται στα συστήματα TAXISNET της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Μετά την ταυτοποίηση, εγκρίνεται η εγγραφή τους στα συστήματα.
β) Οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων ή φυσικά πρόσωπα πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αιτούνται την εγγραφή τους συμπληρώνοντας τον αριθμό ταυτότητας ΦΠΑ (VAT Ιdentification Number) και ταυτοποιούνται με χρήση των διαπιστευτηρίων που κατέχουν από τα αντίστοιχα συστήματα. Μετά την ταυτοποίηση, ο αρμόδιος υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εγκρίνει την εγγραφή τους στα συστήματα.
γ) Οι πολίτες τρίτων κρατών, που λειτουργούν ως νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων, υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ιστοσελίδας αίτηση εγγραφής και ταυτοποιούνται καταχωρίζοντας στο σύστημα το έγγραφο παροχής πληρεξουσιότητας, με επίσημη μετάφραση στην ελληνική και είτε υπεύθυνη δήλωση σε μορφή αρχείου pdf ψηφιακά υπογεγραμμένη, με επίσημη μετάφραση στην ελληνική είτε ένορκη βεβαίωση ή πιστοποιητικό σε μορφή αρχείου pdf, με επίσημη μετάφραση στην ελληνική, στα οποία δηλώνεται και με τα οποία αποδεικνύεται η εγγραφή τους σε επαγγελματικό ή εμπορικό μητρώο, προσκομιζόμενα εντός τριών εργάσιμων ημερών και σε έγχαρτη μορφή (πρωτότυπο ή ακριβές αντίγραφο) στο γραφείο του αρμόδιου υπαλλήλου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Μετά την ταυτοποίηση, ο αρμόδιος υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εγκρίνει την εγγραφή τους στα συστήματα.
δ) Φυσικά πρόσωπα πολίτες τρίτων κρατών υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της οικείας ιστοσελίδας, αίτηση εγγραφής και ταυτοποιούνται, καταχωρίζοντας στο σύστημα αρχείο σε μορφή pdf, που περιέχει σαρωμένο αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ με επίσημη μετάφραση στην ελληνική και υπεύθυνη δήλωση σε μορφή αρχείου pdf, ψηφιακά υπογεγραμμένη, με επίσημη μετάφραση στην ελληνική περί της ορθότητας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων, προσκομιζόμενα εντός τριών εργάσιμων ημερών και σε έγχαρτη μορφή (πρωτότυπο ή ακριβές αντίγραφο) στο γραφείο του αρμόδιου υπαλλήλου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Μετά την ταυτοποίηση, ο αρμόδιος υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εγκρίνει την εγγραφή τους στα συστήματα. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για την πιστοποίηση των Παρατηρητών (Οφειλετών).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.