Και επίσημα 'κρατική' η Τρ. Πειραιώς - Πως θα αντιδράσουν οι άλλοι βασικοί μέτοχοι?
Το ελληνικό Δημόσιο που κατείχε μέχρι τώρα 26% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς (μέσω ΤΧΣ), γίνεται και τυπικά πλειοψηφών μέτοχος-"ιδιοκτήτης" της αποκτώντας πρόσθετο μεγάλο πακέτο μετοχών, με το οποίο το ποσοστό συμμετοχής του ανεβαίνει στο 61,3%.
Ειδικότερα, το ΤΧΣ/Δημόσιο αποκτά 394,4 εκατομμύρια νέες μετοχές της τράπεζας, που εκδίδονται με μετατροπή σε μετοχές των ομολογιών Cocos (ονομαστικής αξίας 2,04 δισ. ευρώ) και των μη καταβληθέντων τόκων τους (326 εκατ. ευρώ). Η τυπική διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο πλευρών και την ενημέρωση του ΧΑ.
Η μετατροπή γίνεται βάσει των όρων έκδοσης στα 6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ήταν 1,30 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου και 1,24 ευρώ χθες. Ετσι, το ΤΧΣ/Δημόσιο που είχε δώσει στην τράπεζα 2,04 δισ. ευρώ έναντι ομολογιών Cocos παίρνει μετοχές τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας περίπου 490 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας θεωρητικά ζημία 1,55 δισ. ευρώ.
Τώρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και με ποιούς όρους θα ζητήσει να γίνει.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση άλλων βασικών μετόχων - όπως ο John Paulson και o πρώην μεγαλομέτοχος της Glencor Τέλης Μυστακίδης, που βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται με την μετατροπή των Cocos και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να "ρεφάρουν" μέσω της ΑΜΚ.
Ομως αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δεν συμμετάσχει το ΤΧΣ/Δημόσιο, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους ιδιώτες μετόχους. Εκτιμάται ότι μετά την έκδοση νέων μετοχών από τη μετατροπή του Cocos, το ποσοστό του Paulson μειώνεται κάτω του 6%, ενώ του Μυστακίδη περιορίζεται σε 2,6%.
Για αποκτήσουν λοιπόν ποσοστά που θα τους επιτρέψουν να έχουν ουσιαστικό "λόγο" και ρόλο στην τράπεζα, χρειάζονται μία μεγάλη ΑΜΚ χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου, η οποία να γίνει σε αρκετά χαμηλή τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.