Η προσέγγιση Ερντογάν στην Ε.Ε. και οι μεγάλες αγορές στα εξοπλιστικά
«ΔΕΝ βλέπουμε τους εαυτούς μας πουθενά αλλού, παρά στην Ευρώπη… Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», ήταν το μήνυμα που έστειλε προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Θεωρήθηκε ως μια δήλωση, η οποία έγινε ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να αποφευχθούν συζητήσεις με αρνητικές συνέπειες για την κατοχική Τουρκία. Ενδεχομένως και η τοποθέτηση αυτή να έχει γίνει σε συνεννόηση με κάποιους εταίρους μας στην Ε.Ε., οι οποίοι εξαρχής διαφωνούσαν με την προοπτική επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ερντογάν έσπευσε να στείλει και ένα προειδοποιητικό μήνυμα, για να διαψεύσει όσους θεώρησαν ότι βάζει «νερό στο κρασί του». Είπε λοιπόν ότι «αναμένουμε από την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας». Ταυτόχρονα, το «Ορούτς Ρέις», ως γνωστό, συνεχίζει να ανανεώνει τις δραστηριότητές του στο Αιγαίο μέσω νέας Navtex ενώ παράλληλα κάνει βήματα εποικισμού της περίκλειστης κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου.
Κι όλα αυτά ενόψει της επικείμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που χρονικά τοποθετείται στις 10 Δεκεμβρίου. Μια σύνοδος που ενδεχομένως να ασχοληθεί με το θέμα Τουρκία και να συζητήσει ενδεχόμενες κυρώσεις. Αυτό, όμως, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος καθώς ως γνωστό η Γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλοι εταίροι μας οι οποίοι επηρεάζονται από το Βερολίνο, εξακολουθούν να θεωρούν αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις. Δεν απαντούν, ωστόσο, πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η τουρκική επιθετικότητα, η τουρκική επεκτατική πολιτική. Σημειώνεται συναφώς ότι από το 2004 και εντεύθεν η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει εξάγει στην Τουρκία πολεμικά πλοία και ανταλλακτικά του ναυτιλιακούτομέα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από απάντηση 18 σελίδων του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας σε επερώτηση του κόμματος «Η Αριστερά». Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά έξι υποβρύχια της Κλάσης 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την «καθοριστική συμμετοχή» του γερμανικού Ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. Τα πιο πάνω απαντούν και στο ερώτημα για την επιμονή του Βερολίνου να μην τιμωρηθεί η κατοχική Τουρκία. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν πως κάποιες χώρες ενισχύουν εξοπλιστικά την Άγκυρα και αυξάνουν την πολεμική της ικανότητα. Κι όλα αυτά, ενώ η κατοχική δύναμη υλοποιεί βαθμηδόν την επεκτατική της πολιτική. Κι όλα αυτά ενώ απειλείται η σταθερότητα και η ειρήνη από τις τουρκικές ενέργειες.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως τα ανοίγματα της Άγκυρας αποτελούν εν πολλοίς μια στημένη παράσταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως σε συνεννόηση με την καγκελάριο Μέρκελ, για να μην… αναγκασθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα βρεθούν ενώπιον νέων δικαιολογιών από εταίρους τους για να μην τιμωρηθεί η Τουρκία. Ενδεχομένως ένα «νεφελώδες τοπίο» στο Κυπριακό, μετά και την κάθοδο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο και την εξαγγελία από μέρους του Γενικού Γραμματέα της σύγκλησης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.